ЦЕНИ НА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ

Реални ли са цени на топлоизолация направена по алпийски способ от рода на 22; 25; 28лв?

Това не са реални цени. За да е толкова ниска цената има причини, които ощетяват клиента и както обикновенно те са в качеството на изолацията.

Ако направим една проста сметка ще установим, че труда на изпълнителя се оценява на 6 до 10лв на квадратен метър. Ако материалите са приблизително 12-15лв на квадратен метър и се отделят пари за асистента на алпиниста-30лв на ден, което обикновенно излиза около 3-4лв на м2, то цената до тук стига до 15-20лв. Можем да си направим сметка колко лв остават за труд.

Ако обектът е договорен с предприемач и той трябва да има печалба от обекта, все пак и той работи за него, най-малкото цялата отговорност е негова/ако има такава при такива цени/, то алпиниста взима нищожни пари. За да изкара повече, набляга на квадратура, което се изразява в пестене на време от материали, от технологично време и т.н.

За пример да сравним щените на труд на алпиниста поставящ топлоизолация и майстор фаянсаджия. За реденето на фаянс и теракот са нужни малко инструменти – бъркалка, машина за рязане на теракот и още някой друг в по-специални случаи.

За изолацията е нужна екипировка, която е много скъпа, амортизира се бързо, лесно се поврежда при трудните условия за работа и се налага да се подменя често. Освен това, трябват инструменти и машини за монтажа, които също се амортизират бързо.

Изводът е, че за да обяви толкова ниски цени, изпълнителят не търсен, а за да не е търсен, обикновенно причината е лошо качество на топлоизолацията.

© www.toploizolacia.org

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter