ЕВТИНА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ

Евтина топлоизолация

Последици от евтина топлоизолация

Съществува ли евтина топлоизолация?

Нека да проследим изпълнението на една топлоизолационна система.

Подготовка на основата.

Ако се налага да се почисти, обезпраши или грундира основата ще трябва да я калкулираме в цената. Но  ако пропуснем този етап ще спестим около 0,5лв/м2.

 

Избор на топлоизолацията

или на топлоизолационните плоскости. Да вземем например топлоизолационни плоскости EPS/стиропор/. Има EPS с различна плътност от 10кг/м3 до над 20 кг/м3. както и различни дeбелини на платната от 1 см до над 30 см. Ако дебелина на платното е 5см и плътност   15 кг/м3 и топлоизолацията /само EPS/ струва приблизително 5 лв на квадратен метър, то ако спестим 1 см от избора си, цената на цялата топлоизолационна система ще се намали съответно с 1лв/м2. По същият начин ако намалим плътноста на платната EPS ще спестим още 0,5-1,00 лв на кв.м. До тук само от топлоизолационните плоскости икономисваме 1,5-2,00 лв/кв.м.

Следващата стъпка – лепене на платната

За лепене на платната трябва да се използва точно предназначено лепило за топлоизолационни плоскости на циментова основа. Ако с една торба лепило за топлоизолация лепим 6-7 м2 при цена на торба /примерно/ 12 лв, то ще ни струва приблизително 2 лв/м2. Ако се спести от лепилото, например се използва по-евтин теракол, или ако на платната се слагат по 4 пилета /колкото орех / в четирите ъгъла и едно в средата,  цената ще се намали значително до 0,5лв/на м2. Много алпинисти работят така, асистента им слага по 5 малки пилета на платното и го качват по въже до съответният етаж . Докато се качи до изпълнителя, няколко от пилетата вече са изпаднали. По-нататък закрепването става само на дюбели. От лепенето се спестяват още около 1-1,5 лв/м2.

Шпакловане

При шпакловането, спестяването на материала е подобно на лепенето. Една торба шпакловка струва около 15 лв и се изразходва за 6-7 м2. Ако се шпаклова смо за покриване на стъклофибърната мрежа без да се нанася между платното и мражата ще се икономиста още около 1-1,5 лв/м2.

Стъклофибърна мрежа за шпакловка на топлоизолация

Мрежата за шпакловане на топлоизолационните плоскости не трябжа да бъде с по-малка плътност от 145 г/м2. Един кадратен метър мрежа  струва около 1-2лв. Ако се се използва мрежа с по-малка плътност и се постави технологично неправилно ще намали цената с около 0,5 лв/м2.

Поставяне на PVC – ръбове

Цената на  PVC ръб с мрежа с дължина 2,5 м е около 1,5 лв. За обграждането на един прозорецс размер 1,35м/2м колкото е стандартният размер на кухненски прозорец на панелен блок се използват 2 ръба. Ако се икономисат се спестяват около 3лв на прозорец. Тук цената е нищожна на фона на цялата цена за топлоизолацията, но за сметка на това пести много време на изпълнителя. Ако „обръщането“ на прозорците е на ниска цена в повечето случаи поставянето на ръбове се пропуска от изпълнителя. Това води до силно намаляване на ефекта от топлоизолацията.

Мазилка

Евтина Мазилка

Лошо изпълнена мазилка

При нансянето на мазилката общо взето не могат да се направят икономии без да се забележат с просто око дори и на по-голяма височина. Тук икономиите са при времето за работа или икономисване на подмазване или запечатване на топлоизолацията от всички страни.
До тук само от материалите икономисахме приблизително 5-7 лв/м2. Да  допълним изпълнението, а именно, че за по-ниската цена се пропускат много детайли при монтажа на цялата система. За да изпълни технологично правилно монтажа на цялата топлоизолационна система, изпълнителят се нуждае от по-дълго време за изпълнение. В този случай цената става неоправдано ниска и той търси начин да я компенсира, а начините са именно с пестене на материали и пестене от качеството на монтажа. Тук ще споменем също, и, че следствие на тази икономия са и: Оставането на непочистена работна площадка, вход и прозорци на съседи, повреди по покрива и входа и т.н.

За монтажа на цялата истема ще се спрем в отделна поредица.

Резултатът е: Никаква ефективност от поставената топлоизолация, хвърлени пари на вятъра.

И тук важи правилото, че по-евтиното излиза по-скъпо.

© www.toploizolacia.org

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter