ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ ОТ АЛПИНИСТИ

Възможно ли е топлоизолация изпълнена от алпинисти да бъде качествена?

Разбира се че може, да разгледаме как става това.

Топлоизолация на калкан

Топлоизолация на калкан на нова кооперация

Лепене на топлоизолационните плоскости

Болшинството от така наречените алпинисти /около 90% от тях/ лепят топлоизолационните плоскостиа на топки /пилета/. В повечето случаи се слагат по 5 топки лепило – по една в четирите ъгъла и  една в средата.

Проблемите в този случай са:

  • Докато пристигне платното до изпълнителя, обикновено е загубило по пътя си някое от пилетата, а често и повече /особено ако има вятър/.
  • След като се дюбелира веднага изолацията, лепилото прилепва плътно до стената и между стената и платното не остава въздух /въздухът е най-добрият изолатор все пак/.
  • За да е по-здраво захваната за стената, плоскостта се дюбелира с по 5, в някои случаи и с повече дюбели. Това прави платното изключително не равно, на вълни, които след това си личат от голямо разстояние.

В този случай топлоизолацията се изпълнява много бързо. Алпинистите са направили добра квадратура, но изпълнението е некачествено, а неосведомените клиенти са доволни, че е станала за много кратко време и в същото време евтино.

 

Лепене на изолация

Лепене на изолация по от алпийски способ

Алпинистите които работят качествено, т.е. не преследват квадратура, лепят топлоизолационните плоскости сами. Асистентът им доставя готово разбъркано лепило и платна. Лепят ги с по 8 и повече топки с различна големина в зависимост от неравностите на стената. По този начин се получава равна повърхност, която на по-следващите етапи се обработва лесно и добре.

Дюбелирането се извършва след като изсъхне лепилото за топлоизолация. Използват се по-малко дюбели и остава въздух между изолацията и стената. Успоредно с това се изравнява с ренде и ако има фуги от увиснали платна се запълват с пяна за лепене на топлоизолация.

Запълване с пяна

Запълване на фугите между платната с пяна

Пяната запълва фугите между платната, и залепва допълнително плоскостта по периметъра и за стената. Тъй като е изолатор, предотвратява получаването на термомост.

По този начин се получава здраво залепена и равна топлоизолация.

© www.toploizolacia.org

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter